Karanténpékség #1 – Barbély Virág

Karantén idején kalács, buci, kifli, laffa, minden sül otthon, ami kenyérre ad okot. A számtalan élesztősztoriból álljon itt egy rövid.

Karanténkenyér porélesztőből

A 2019-20-as élesztővész túlélőinek nem kell megmagyarázni, hogy miért porélesztős pékáru sül. Hogyan teszünk szert porélesztőre? Íme:

  • Kérjük meg édesanyánkat, hogy küldjön postán (aki pukifóliás borítékban fogja feladni, hogy ne jöjjenek rá azok, akiknek szintén nincs).
  • Forgassuk fel és ki a fiókot, mert van az alján 1-2 zacskó porélesztő 2015-ből.
  • Kérdezzük meg Izát, mert ki fog derülni, hogy nála is van még pár tasak 2017-ből.

A húsvéti kalács, ír szódakenyér, focaccia, laffa, pita, hotdog kifli és hamburger buci felfedezése mellett a legkedvesebb porélesztős újdonság Pötiflőr konyhájában a Japán Banánkenyér. Ami milyen ízű, mit gondoltok? Pontosan olyan, mint a dupla vajas albán kifli.


Fotók: Barbély Virág


A fenti képes beszámoló a Kenyérsütés című Házi feladat-projektre érkezett, amelynek felhívása így hangzott: „A tavaszi karanténidőszak emblematikus tevékenysége az otthoni kenyérsütés volt (zsemlét, cipót, kiflit is beleértve). Ha túl vagy rajta, s lefényképezted, kérjük a fotóját; akár többet, ha többször is megtörtént. Ha még nem került sorra, örülnénk, ha belevágnál még a fesztivál előtt, s küldenél fotót a végeredményről. Ha tartozik hozzá történet, azt is örömmel várjuk.”