Halmai Zoltán: Be vagyok táblázva

A vágy titokzatos táblája a Veres Pálné utcában pihent. Azt hitte, hogy a legjobb helyen van, egy kapualj védelmében hirdette a régmúltat. Fából készült, az évtizedek nem pusztították, inkább patinázták. Piros, ötágú bajsza kackiásan meredt a négy égtáj és a végtelen felé. Stirlitz ekkor még nem sejtette, hogy a tábla egyszer az övé lesz. Honnan is sejthette volna, hiszen még azt sem tudta, hogy létezik.

A tábla a nyolcvanas évek közepén lépett ki az illegalitásból, talán egy sörözős estén a Kinizsi koli felé tartva. Sorsa azonnal eldőlt, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Megszerezni valamivel tovább tartott…

Mivel az aktát több száz évre titkosították, a piszkos részleteket nem áll módomban megosztani. Legyen elég annyi, hogy két barbár módon bevert kétszázas szöget egy kuka tetején, zsebkéssel, feltűnés nélkül kihúzni… – finoman szólva sem volt egyszerű.


Szóval, ott tartottunk, hogy be vagyok táblázva.

Gyűjteni jó. Régi korok emlékeit gyűjteni nagyon jó. Sosem érdekeltek az önmagukért létező holmik, sokkal inkább azok, amik jellemzik az adott teret és időt. Nos, a táblák ilyenek.

A tábla nem post it, és nem is egy ablaküvegre celluxszal rögzített A4-es papír. A tábla nem a pillanatnak szól, a vele közölt üzenet akár örök érvényű is lehet. Naná, különben miért lenne „zománcba vésve”? A táblák „home office” változata a hímzett falvédőként elhíresült – főleg hölgyekre jellemző – önkifejezési eszköz.


A táblákat három csoportba sorolhatjuk:

  • Tiltó táblákHázalás koldulás és kintornázás tilos! | A falakra, műtárgyakra írni tilos!
  • Magatartást, viselkedést szabályozó táblákKérjük a közönséget, hogy a gyalogjáróra ne köpjön! | Lengő teher alá ne állj!
  • Tényközlő, megállapító táblákEbéd ideje alatt zárva | Anyatejgyűjtő állomás | Ezt a házat a lakók szocialista megőrzésre átvették.

Fontos a kontextus. Például a Laza biztosító tábla egészen mást jelent egy kapcsolószekrényen, és mást egy autós koccanásnál.

A jó tábla jellemzi a kort, a helyszínt – ahogyan a házmesterek, úgy a táblák országa is vagyunk.


Még mindig be vagyok táblázva (de már nem sokáig).

Válaszolva a fel nem tett kérdésre: Igen! Táblákat gyűjteni jó.


Elhangzott 2023. május 27-én Szigetszentmiklóson, a 24. Arnolfini (Négyzet) Fesztiválon, a Garázs Galéria Táblás ház című kiállításának megnyitójaként | Kiállításianyag-válogatás (7×7=49 tábla kiválasztása a Halmai-gyűjteményből): Halmai Zoltán és Zsubori Ervin | Installálás: Horváth Ira és Zsubori Ervin

Riportfotók: Kovács Zoltán