Marx Dániel: Voronoj-diagramok

A szerző bevezetője, 17 pont című kiállítása elé

A Voronoj-diagram a síknak egy speciális felbontása egy megadott ponthalmaz alapján. Minden egyes megadott ponthoz tartozik a diagramnak egy cellája, amely a sík azon pontjait tartalmazza, amelyekhez a ponthalmazból ez a pont van a legközelebb. Meggondolható, hogy a cellákat a pontok közti felezőmerőlegesek szakaszai határolják. A diagram a nevét Georgij Voronoj (1868–1908) ukrán matematikusról kapta.

Az első képen 17 pont Voronoj-diagramja látható. A cellákat a látványosság kedvéért különböző szürke árnyalatokkal színeztem ki, de ennek különösebb matematikai jelentése nincs. Itt egy szürke folt azon pontok halmaza, amelyek egy bizonyos ponthoz esnek legközelebb. Ha például a fekete pontokat Nemzeti Dohányboltoknak tekintjük, egy-egy szürke folt azt mutatja, melyek azok a helyek, ahonnan egy bizonyos trafik esik a legközelebb.

A további négy kép úgynevezett additívan súlyozott Voronoj-diagramokat ábrázol. A különbség az, hogy itt a távolságokat nem pontokhoz, hanem különböző méretű körökhöz nézzük. Azonos színt azok a pontok kaptak, ahonnan ugyanaz a fekete kör (azaz a széle) a legközelebb esik. Ez jelentősen megváltoztatja a cellák alakját, mert azokat nem felezőmerőlegesek, hanem hiperbolák határoljak. E négy kép színösszeállításával a négy évszakra próbáltam utalni.


A 17 pont című tárlat képei 50×50 centiméteres méretben, kinyomtatva és bekeretezve voltak kiállítva a KonyhaGalériában. Fotók: Kovács Zoltán.


:: Marx Dániel: 17 pont