A 22. Arnolfini (Karantén) Fesztivál egyik programjaként Hoffmann Márta élőben főz a virtuális Fesztiválközpont közönsége számára – illetve velük együtt! Terítéken a Brokkolis–mogyorós csirke rizzsel: egy egyszerűen, legfeljebb 20 perc alatt elkészíthető étel. Akinek kedve van, főzzön együtt Mártával!
Kérjük, aki várhatóan vállalkozik majd erre, e-mailben jelezze ezt!
archivum@arnolfini.hu
Hozzávalók 4 személyre
- Fejenként ½ csirkemell vagy 2 vékony szelet pulykamell
- 2-3 evőkanál olaj, ha van, akkor mogyoróolaj
- 3-4 evőkanál sötét szójaszósz
- 1 fej friss brokkoli, vagy 40 dkg fagyasztott brokkoli
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisujjnyi friss gyömbér vagy 1 teáskanál gyömbér por
- 1 evőkanál cukor (barna)
- 1 teáskanál citrom vagy lime lé
- Darált bors
- 2 evőkanál mogyoróvaj, sima vagy darabos
- 2 evőkanál pörkölt sósmogyoró, kissé összezúzva
- 1 csésze rizs vagy 2 zacskó előfőzött rizs/barna rizs/köles/hajdina/bulgur/couscous – bármilyen gabona, amit szeretünk
- Fűszernek sok mindent adhatunk hozzá (curry por, csillag ánizs, szerecsendió, chili, kardamom), de mindenből csak keveset, ha semmit nem adunk hozzá ezek közül, akkor is nagyon finom lesz
Előkészítés
A közös főzés előtt legalább 1 órával (max. 1 nappal) meg kell csinálni:
- A csirkét max. 1 cm széles szeletekre, majd azokat kisebb, klasszikus „nudli” méretű darabkákra vágjuk
- A fokhagymát préseljük-reszeljük-zúzzuk, ahogy szoktuk és összekeverjük a szója szósszal és a finomra reszelt friss gyömbérrel, vagy a gyömbér porral
- Belekeverjük a cukrot és a citromot vagy lime-ot
- Ebbe a pácba helyezzük a felvágott csirkehúst, elkészítésig hűtőben tartjuk lefedve
- A friss brokkolit megmossuk és csak a legfelső, „virágzó” részeket fogjuk megtartani
- A brokkoli fejet szétbontjuk pici rózsáira, kb. 3-4 cm-es legfelső darabokat levágjuk, ezeket fogjuk most felhasználni; a főzés megkezdéséig félretesszük
A többit majd élőben!