Draskovich Edina: Primőrök, desszertnek öltözve – receptek

Hagymatorta

A felszeletelt vöröshagymát megforgattam egy kis olajban, megpároltam főleg a saját levében és hagytam odakapni, karamellizálódni. A piteformát kibéleltem sós omlóstésztával (30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg zsír, só, 1 tojás sárgája és kevés hideg víz), és sütőbabokkal lenyomva előre megsütöttem. Három tojást felvertem, 1,5 dl tejszínt adtam hozzá, majd beleforgattam a hagymát. Kicsit megsóztam, beleöntöttem a formába és megsütöttem. A sütés közben tettem rá az újhagymákat, hogy szépen piruljanak rá.


Mentás zöldborsópüré

Másfél kiló friss zöldborsót és 3 kisebb, kockára vágott krumplit megpároltam. Turmixgépbe öntöttem, majd 5 dkg vajjal és némi apróra vágott mentalevéllel összeturmixoltam. Egy éjszakát állt a hűtőben, de szobahőmérsékleten tálaltam, a tetején hagymacsírával.


Bazsalikomos epersaláta kakukkfüves sajtkrémágyon

Az epersalátában bazsalikom, rózsabors és balzsamecet a főszereplő. A recept leírása Ízbolygó blogján megtalálható. A kecskesajt krémet apróra vágott kakukkfűvel kevertem össze.


Ricottás spenótos tortácska

Sós omlóstésztából kosárkákat sütöttem – úgy, hogy sütőbabbal lenyomtam a sülő tésztát. Spenótlevelet (1 kg) pár percig lobogó vízben főztem, majd alaposan lecsöpögtettem, kinyomkodtam és felaprítottam. Két tojást felvertem, hozzákevertem 1 dl tejszínt, 15 dkg ricottát és a spenótot. Sóztam és szerecsendiót reszeltem bele. Ezt a keveréket töltöttem a kosárkákba, s addig sütöttem 175 fokos sütőben, amíg meg nem szilárdult. Miután kihűlt, „tortaszeletekre” vágtam.


Tavaszi zöldségsütemény

Készítettem egy amolyan sós-sajtos piskótát: 5 tojás sárgája, 4 dl tejföl, 10 dkg parmezán, 8 evőkanál rétesliszt, só, 5 tojás fehérje, 5 dkg vaj. Ezt sütőpapíros nagytepsiben 175 fokon megsütöttem, majd három részre vágtam és a rétegek közé zöldfűszeres túrókrémet kentem. Ízlés dolga, milyen zöldfűszert aprítunk bele, de nem árt egy kis vajat is beletenni, hogy a túró szilárdabb legyen. A süti tetejére friss zöldborsó került.


Újkrumplis kenyérke

Hagyományos kenyértésztába beledagasztottam két (nem új!) főtt krumplit. A tésztát hagytam kétszeresére kelni, majd kiolajozott muffinsütőbe ültettem a golyóra formázott tésztát, s hagytam még egy kicsit kelni. Ezután megsütöttem. Az apró újkrumplikat megpároltam, majd olajban megsütöttem, ezeket szúrtam a kenyérkék tetejére.


Fotók: Draskovich Edina, Lakner Zsuzsa.