Négyzet – egy almanach megidézése


Impresszum

Időjelek művészeti folyóirat
IV. évfolyam, ötödik időjel, új folyam első szám
Miskolc, 1995. július
Megjelent 100 számozott példányban
Kiadja: Új Bekezdés Irodalmi Alkotócsoport és Művészeti Egyesület
Szerkesztők: Vass Tibor (főszerkesztő), Urbán Tibor, Székelyhidi Zsolt


A szám szerzői

Almási Osváth Andrea, Balogh Robert, Bányai Viktória, Bátai Sándor, Bertók László, Béres János, Biczó László, Bohár András, Bujdosó Alpár, Chris Cutler, Cselényi Béla, Cséka György, Csillag Ádám, Csutak Zoltán, Drozsnyik István, Fazakas Tibor, Fátyol Zoltán, Fenyves Marcell, fenyvesi Tóth Árpád, Bartalomé Ferrando, Filó Vera, Giovanni Fontana, Gyukics Gábor, Határ Győző, Hegedűs Mária, Huzrik Anna, Jász Attila, Kabai Zoltán, k. kabai lorant, Le K’dar, Kampó Igric, Kárpáti Zsolt, Kling József, Láng Csaba, Láng Zsolt, L. Simon László, Madácsi István, Magén István, Nagy Pál, Novák Béla Dénes, Novák Valentin, Nyilas Atilla, Orosz Csaba, Pantl Mihály, Papp Tibor, Papp Sándor Zsigmond, Pataky János, Pintér Sándor, Séra Bálint, Síró Lajos, Sóváradi Valéria, Sőrés Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Szijj Ferenc, Pető Tóth Károly, Somogyi Gyula, Szalai Katalin, Szkárosi Endre, Tandori Dezső, Tornay Mari, Urbán Tibor, Vass Tibor, V. Dobák Leonóra, Vincze Csaba, Zilahy Péter


Akik már nincsenek köztünk

Bertók László, Bohár András, Bujdosó Alpár, Határ Győző, Hegedűs Mária, Kabai Lóránt, Kádár József, Novák Béla Dénes, Pantl Mihály, Papp Tibor, Pataki János, Szkárosi Endre, Tandori Dezső, Tornay Mari


Szövegidézetek

Kiemelés 1.

.úgy képzelem el ezt a szöveget. mintha nem lennének végei elejei. furfangjai lennének akárha minden vicc új és ilyen vicc ez a lap. csecsemőnek. elölről kezdenénk, mintha, mert most „tudni merni akarni hallgatni” ismerős jó vicceink vannak, jobbnak hisszük, mint jobbnak, ezért is úgy, ahogy.

.negyedóránként szövegekben gondolkodom, nem negyedrendű, hanem egyedrendű szövegekben. négynegyed részük a tökéllyel idegesít, és négyszemközt tud csak megalázni. négy, és a fontos ez. nem pedig több. bokszolt lakkcipők ismerős vihara taps. utáni torz talpnyalásban. benyalni csak egy rossz szövegnek lehet. a szöveg jóságával duzzadt aranyerén képtelen túljutni a nyelv. lehet, mondjátok, elbújni könnyedén arctalan tömegben, ahogy itten mi. de. ha. te vagy a jó szöveg. és fájsz neked. bevérzel. és kilógsz magadból, ha. nem ápolod. nehéz úgy bújni el, hogy nem is akarsz, csak. beljebb nyomni. még beljebb. tudod tőlük az ábécét disznózsírral oda-vissza. de hozzád senki. nem nyúlhat. messziről nézhetik, csodálhatják és sajnálnak, hogy miket (nem)


Kiemelés 2.

Körlevélfunkció finoman zsírpapírba csomagolva. Maroknyi mennyiség. Ilyenkor van az, hogy a felvonuló elfelejti elengedni a léggömböt a tribün előtt. Ezért öld meg, s kevergesd a felfogott vérét, hogy meg ne aludjék. Sózd meg, hintsd be két kanál liszttel, rántsd meg barnán, tégy bele, ami ízlik és kellő, szűrd által. Izzadok. A hűtőszekrény rángatózik, falat ér. A jól irányzott szavakat el kell hibázni. A gondolatok tetszés szerint váltogatják a külsejüket. Újságkivágó szolgálatot alapítok.


Kiemelés 3.

Legyen négyzet. Újonc. Határozott, kinyitható.
Legyen benne még egy. Zavaróan éles, kék ég.
Legyen úgy, ahogy kel a nap. Bele ékelve láng.
És legyen végül játék. Legyen belülre játék.

Legyen minden. Furcsán, egészen nő, hallgassuk.
Legyen kunyhó fehérben mindahányan aláhúzódva.
Legyen mind egy, ki fogja a kezed. Ujjak csak.
És legyenek, legyenek, legyenek. Úgy lehessenek.

Legyen szép tükör. Szemek óhajtása fényezi át.
Legyen énekhad térben. Érjen el, töltsön fel.
Legyen táncos. Lábai vigyék patakok sóhaját.
És hangulat iramló gyöngyök. Lehet akárha víz.

Legyen erő, hogy álljon a harapó szélbe elhajt
ott idomain és legyenek hozzá a térülő elemek.
Legyenek rá tehát élek. S legyen tetejében fej-
lődőképes. De lehessen mindenképp. Úgy legyen.


Kiemelés 4.

A versben szerepel a Nő.
A versben két nő szerepel.
A versben három nő szerepel.
A versben általában sok a nő.
A versben az összes nő szerepel.
Egy nő sem szerepel a versben.
A vers a satöbbire hagyatkozik.


Kiemelés 5.

Felhasználási javaslat

Lyuggathatná, egyikről másikra lépve a mintázat sejtjeit.
Szitálhatná a valóság-önmagát a papírba nyílt részeken át.
Beszélhetne bármiről, ami a szűrő mézes hangja a készséges lyukakon.
Így, Önt megismeréshez hajtja az átfolyás mértéke vagy a nyelv sűrűsége,
felfogva ugyanakkor a fajsúlyosabb szavak, melyeket ön-törvénnyel használ.
Magába foglalja a maga realitását a hang csíráival, melyek nem kelnek át a nyílásokon.
Összegyúr minden különállót, és valami pontossá formázza, amiből Ön már megszokott.
Röviddel ezután a gyakorlati szakasz, felhívva a figyelést tetteire és szavaira,
nagyobb fesztelenséget szerez, számos esetben egy kas nagyságával.


Az Időjelek művészeti folyóiratot, illetve annak 1995-ös Négyzet tematikus számát a lap főszerkesztője, Vass Tibor kezdeményezésére a 24. Arnolfini (Négyzet) Fesztiválon megidézte szerkesztőtársa, Székelyhidi Zsolt | A Farakás Galéria terében a címlap és a hátlap mellett kiállítottunk a kiadványból 7 grafikai oldalt, valamint egy emléknégyzetet azon szerzők neveivel, akik már nincsenek köztünk | A Négyzet almanach egy eredeti példánya a helyszínen lapozgatható volt, Székelyhidi Zsolt pedig felolvasta az egyik kiemelést.


Dokumentumfotók: Székelyhidi Zsolt, FotonFotó